„Mamma mia!”, czyli sprawdzamy dwie popularne gdańskie pizzerie!

on

Gdańsk pizzami stoi – co do tego nie mamy wątpliwości. Znaleźć można tutaj wszystko – od typowo neapolitańskich klimatów, gdzie ciasto jest ledwo widoczne, przez wpływy amerykańskie, aż do totalnych eksperymentów, wśród których ostatnio zaskoczył nas np. krem z papryki czy beszamel zamiast sosu pomidorowego. Oczywiście my od pizzy nie stronimy i dzisiaj polecimy Wam dwie świetne pizzerie, ulokowane w centrum – zapraszamy!

Numer 1 – Oliwa do Ognia

Cóż, to miejsce jest powszechnie znane wśród miłośników pizzy, jednak my nie mieliśmy wcześniej okazji go odwiedzić. Na szczęście w końcu przyszła i nasza kolei, by spróbować polecanej pizzy w stylu włoskim. Lokal jest niewielki, dlatego może się zdarzyć, że nie znajdziecie w nim miejsca – szczególnie problematyczne może być to w godzinach szczytu. Pizzeria jest popularna, więc warto zarezerwować stolik. Tym bardziej, że pizza z Oliwy do Ognia jest jedną z najlepszych, jakie jedliśmy w Trójmieście.

Pierwsze, co zwraca uwagę, to bardzo niskie ceny pizzy – Margheritę zjecie już za 15 zł, a najdroższe pozycje w menu za 27 zł. My zdecydowaliśmy się na standard większy – Salami (z mozzarellą i salami napoli) oraz standard nieco mniejszy – Prociutto E Rucola (z rukolą, parmezanem, szynką prosciutto crudo i pomidorkami cherry). Obie na naprawdę cienkim cieście, z odpowiednią ilością sosu i – co najważniejsze – smaczne.

Salami, choć do bólu mało efektowne, spełniło swoją rolę – bardzo dobry sos pomidorowy, wyczuwalna mozzarella i wyborne salami sprawiły, że wszystko szybko zniknęło z talerza. Często w pizzeriach, podających pizzę na cienkim zdarza się, że ciasto jest gumiaste – tutaj wszystko było tip top. Co trochę doskwiera? O dwa plastry salami za mało 😊

Jeżeli zaś chodzi o Prociutto E Rucola – dzięki większej ilości świeżych dodatków była to pizza bardziej wyrazista i ciekawsza. Również spełniła swoje zadanie, a szczególnie robotę robiła szynka – naprawdę świetna! Duży plus – smaczna oliwa na stole, której możecie lać ile chcecie. A zdecydowanie warto, bo z nią pizza smakuje jeszcze lepiej!

Numer 2 – La Sicilia

La Sicilia była naszym pierwszym wyborem, kiedy… nie udało nam się swojego czasu dostać do Oliwy do Ognia. Na szczęście nie musieliśmy żałować, bo i tutaj zjedliśmy naprawdę nieźle. Na samym wstępie warto zaznaczyć, że do La Sicilii dostać się łatwiej – lokal jest większy, a w okresie letnim można zjeść również na zewnątrz. Wystrój skromny, „sycylijski”, ale najważniejsze to, co na talerzu. Porównując menu z poprzednią pizzerią, jest trochę drożej – Margherita kosztuje 18 zł, a za naszą pizzę zapłaciliśmy 32 zł.

Wybraliśmy więc Palermo z mozzarellą, szynką parmeńską, serem Grana Padano, świeżą rukolą oraz pomidorkami cherry. Skład bardzo podobny do tej opisywanej wcześniej, a smak… też podobny. Pizza ze świeżymi składnikami, wyczuwalną szynką parmeńską i ciekawym w smaku serem, który nadaje całości charakteru. Ciasto chyba ciut grubsze, ale chrupiące i dobre w smaku, za co zdecydowanie plus. Podobnie jak i za to, że na stole również do dyspozycji gości jest oliwa.

 

Oprócz pizzy, zamówiliśmy też klasyczną carbonarę, bo uznaliśmy, że czas na wyjątek. Niestety na makaron czekaliśmy naprawdę długo (pizza w tym czasie zjedzona w ponad połowie, co widać na zdjęciu), choć danie samo w sobie okazało się całkiem niezłe i sycące. Sos był aksamitny, oblepiał cały makaron (ten perfect al dente!), ale powinien być mocniej doprawiony. Ponadto degustatorka bez wahania stwierdziła, że dodałaby więcej, a jakże, boczku. Generalnie więc – można, ale lepiej na pizzę, która to jest specjalnością lokalu.

Podsumowując

Zarówno Oliwa do Ognia, jak i La Sicilia to pizzerie godne polecenia – w obu można zjeść smaczną pizzę, spędzić miło czas i… zachwycić się naprawdę przemiłą obsługą! Jednak ze względu na ceny i chyba jednak minimalnie lepszy smak, zwycięstwo przyznamy Oliwie do Ognia – to ją polecamy nieco bardziej, choć pamiętajcie, że wizyta w jednej pizzerii, nie wyklucza wizyty w drugiej. Nawet tego samego dnia! 😊

Oliwa do Ognia – Dmowskiego 3 lub Garncarska 10/16a, Gdańsk

La Sicilia – Pańska 7/8, Gdańsk

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o