Na naszym blogu dominują dania, które jemy w restauracjach. Czas nieco zmienić ten trend, bo sporo czasu spędzamy też w kuchni i często zdarza nam się wyczarować coś, co spokojnie przebija wiele prezentowanych tutaj potraw z różnych lokali. Dzisiaj przykład na takie danie – chili dogi, które wypalą Ci kubeczki smakowe. Ale i wywołają prawdziwą, kiełbasiano-mięsną rozkosz!
Chili dogi, czyli nie gorący, a ognisty pies!
Chili dogi mają prostą definicję – to hot dogi z chili con carne, a więc wynalazek doprawdy genialny. Z jednej strony mamy to, co w hot dogach tak lubimy, czyli chrupiącą bułę z pyszną kiełbasą i serem, a z drugiej mięso mielone w pomidorowym sosie, którego ostrość przekracza wszelkie granice przyzwoitości. Oczywiście chili con carne (inspirowane tym przepisem) nie musi być tak piekielnie ostre – wystarczy, że dodacie mniej ostrych składników (albo nie dodacie ich wcale). My jednak podamy Wam przepis na tę wersję, która wypali pyska. Jedziemy!
Składniki na chili con carne (dla 2 osób):
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- Pomidory w puszce (1 szt.)
- Czerwona fasola w puszce (1 szt.)
- Przyprawy (papryka ostra, chili cayenne, papryka słodka, kmin rzymski, oregano, sól i pieprz)
- Świeża ostra papryka – chili, habanero lub jalapeno
- olej
Pozostałe składniki do hot-doga:
- 2 duże bagietki (lub inne spore bułki odpowiednie na hot-doga)
- Kiełbasa – taka, jaką lubisz
- 1 duży ogórek kiszony
- Ser – obojętnie jaki, my użyliśmy Cheddara
Przygotowanie
Krok 1: Posiekaj drobno cebulę, czosnek i marchewkę. Wrzuć się na rozgrzany w garnku olej, poczekaj aż cebula delikatnie się zeszkli.
Krok 2: Dodaj do warzyw przyprawy: 3 łyżeczki papryki ostrej, 2 łyżeczki chili cayenne, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki oregano) i wymieszaj wszystko.
Krok 3: Po chwili dodaj mięso mielone – rozdrobnij je i wymieszaj ze wszystkimi składnikami, gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 4: Dodaj pomidory w puszcze (razem z zalewą) i drobno pokrojoną paprykę, po czym wymieszaj całość. Gotuj 20 minut na małym ogniu.
Krok 5: Dodaj czerwoną fasolę (bez zalewy, chyba że chili con carne jest zbyt rzadkie) i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Krok 6: Przekrój bagietki, na całej długości spodu wyłóż pokrojonego w plastry ogórka kiszonego. Następnie nałóż chili con carne, na które połóż kiełbasę. Zalej ją od góry chilli con carne, a następnie posyp grubo startym serem.
Krok 7: Wsadź na ok 10 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni). Voila!
Oczywiście pamiętaj, że zarówno ostrość, jak i wszelkie dodatki, możesz zmieniać pod kątem własnego gustu. Nie musisz dodawać papryki, zamiast ogórków kiszonych mogą być konserwowe, a jeżeli chcesz, możesz też dodać bekonu (to doskonały pomysł) albo arbuza (no, ten trochę gorszy). Grunt, by kiełbasa została zatopiona w cudownym chili con carne i by Twoje kubki smakowe oszalały!
Chili con carne jest też doskonałe do ryżu ziemniaków, a nawet do chleba – to danie uniwersalne, które szczerze polecamy!
Dodaj komentarz